Европа

След втория тур: Френската обединена левица води, крайната десница е на трето място (Обновена)

От Euronews България Euronews България
France Francia Flag Zname Pixabay Pixabay.

Изненадващо и въпреки социологическите прогнози, левият блок печели предсрочните парламентарни избори във Франция. "Нов народен фронт", в който влизат крайнолявата "Непокорна Франция", Социалистическата партия, "Еколозите" и Комунистическата партия, ще има между 171 и 187 депутати в Националното събрание, показват резултати от екзитполове.

Центристкият блок "Заедно" на президента Еманюел Макрон се нарежда на второ място – с между 152 и 163 места. Трети е крайнодесният "Национален сбор" с исторически голям брой депутати – между 134 и 152. След като спечели първият тур на изборите, партията на Марин Льо Пен обаче остава след втория тур далеч от властта, тъй като получи по-нисък от очаквания резултат.

На четвърто място се нарежда консервативната партия "Републиканците" с между 61 и 67 депутати.

Никой от основните три блока в страната няма да има необходимия брой от 289 депутати, т.е. абсолютно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Избирателната активност бе около 67 процента, най-голямата от 1981 г насам. Така нареченият "републикански фронт", изграден между двата тура от макронистите и левицата, за да ограничат възхода на крайната десница, даде резултат. При все това остава неясно как ще изглежда следващото правителство.

 

Меланшон: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява Франция

Жан-Люк Меланшон, лидер на френската радикална левица, чиято коалиция излиза начело на парламентарните избори във Франция, заяви, че министър-председателят Габриел Атал "трябва да си ходи" и съюзът на левицата "да управлява", предадоха световните агенции.

Меланшон призова президента Еманюел Макрон да даде мандат на левицата да състави правителство. Неговата крайнолява партия "Непокорна Франция" е водещата сила в лявата коалиция.

"Волята на народа трябва да бъде уважена. Никакви договорки няма да са приемливи. Поражението на президента и неговата коалиция се потвърди ясно. Президентът трябва да приеме своето поражение", заяви крайнолевият лидер. "Министър-председателят трябва да си ходи. Президентът трябва да покани "Нов народен фронт" да управлява", добави Меланшон.

 

Премиерът на Франция обяви, че ще подаде оставка

Френският премиер Габриел Атал съобщи, че утре (понеделник - бел. ред.) ще подаде оставка, след като неговата политическа сила остана втора на заключителния тур от предсрочните парламентарни избори в страната, съобщи БТА.

Атал уточни, че ще остане на поста, докогато е необходимо. В следващите дни се очаква да започнат преговорите за съставянето на новото френско правителство.

"Обръщаме нова страница тази вечер. Избегнахме опасността крайнолевите или крайнодесните да получат абсолютно мнозинство в парламента", каза Атал. По думите му, резултатите от изборите са победа за Европа.

 

Крайната десница призна поражението си

Председателят на “Национален сбор” Жордан Бардела призна загубата на втория тур на предсрочните парламентарни избори в страната. Бардела упрекна президента Макрон и премиера Габриел Атал, че “хвърлят Франция в обятията на крайната левица”. Президентът е изолиран, каза Бардела и обеща неговата партия да не прави политически компромиси.

Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен заяви, че вижда в резултата от днешните избори семената на утрешната победа. "Нашата победа само беше отложена", заяви тя в ефира на телевизия TF1.

 

Двете българки, които бяха част от листите на “Национален сбор” на Марин Льо Пен, няма да станат депутати във френския парламент.

Славка Михайлова завърши на трето място в първи окръг на департамента Ло с 22,96 %.

Иванка Димитрова във втори окръг на департамента Сен е Марн остана на второ място с 40.05 %./БГНЕС

 

Обобщение - от Теодор Тодоров във видеото: