Европа

Франция гласува: Крайната десница се е устремила към властта, но може да я възпрат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гласуването на втория тур на предсрочните парламентарни избори започна и в континентална Франция, след като часове по-рано то се проведе в отвъдморските територии на страната и в чужбина, където живеят френски граждани. Вотът може да осигури историческа победа за крайнодясната партия „Национален сбор“, като резултатът може да доведе до парламентарна парализа.

Президентът Еманюел Макрон пое голям риск, като свика изборите, след като неговият центристки алианс беше разгромен на европейските избори на 9 юни.

На първи тур „Национален сбор“ спечели 33 процента от гласовете, левия Нов народен фронт – близо 28 на сто, а управляващата коалиция на Макрон – 20%.

В седмицата на ожесточена кампания близо 220 кандидати от президентската коалиция „Заедно“ или от левия алианс се оттеглиха в полза на кандидат с по-големи шансове, за да попречат на крайнодесните да получат мнозинство.

 

Индивидуалните свободи, толерантността и уважението към другите са залогът днес.

Тома Бертран – избирател 

Ние сме тук, важно е да изпратим послание за единство. Франция е неделима република. Всички сме французи, това е важното послание на тези избори.

Пиер Любен – избирател 

Избирателната активност на втория тур може да постави рекорд, след като на първия достигна 66.7%, най-високата от 1997 г.

Първоначални резултати от екзитполове се очакват, когато секциите затворят в 20 ч местно време, а първи официални резултати се очакват към полунощ и рано в понеделник.

Ако подкрепата за центристкото мнозинство на Макрон бъде допълнително намалена, той ще бъде принуден да сподели властта с партии, които се противопоставят на повечето от неговите проевропейски и пробизнес политики.