Европа

Макрон не прие оставката на Атал - помоли го да остане "засега" на премиерския пост (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Attal AFP AP Габриел Атал, министър-председател на Франция. Снимка: АФП чрез АП, архив.

Френският президент Еманюел Макрон реши да остави своя министър-председател Габриел Атал на поста му, съобщава Ройтерс. 

"Президентът помоли Габриел Атал да остане министър-председател засега, за да се гарантира стабилността на страната", се казва в изявление на канцеларията на Макрон.

Още вчера вечерта Атал заяви, че ще подаде оставка, което е в съответствие с френската политическа традиция. Той обаче добави, че е готов да остане на поста си по-дълго като служебен министър, а решението за това зависи от президента.

"Обръщаме нова страница тази вечер. Избегнахме опасността крайнолевите или крайнодесните да получат абсолютно мнозинство в парламента", каза снощи Атал. По думите му, резултатите от изборите са победа за Европа.

Според пълните резултати от 577 избирателни окръга левите сили от "Нов народен фронт" получават 182 депутатски места в долната камара на френския парламент. Коалицията на президента Еманюел Макрон "Заедно" има 168 места. Крайната десница "Национален сбор" има 143 места. С тези неочаквани резултати от втория тур на изборите Франция се изправя пред неизследвана територия, тъй като липсва ясно мнозинство. 

Обобщение на темата вижте във видеото: