Свят

Байдън: Само Бог може да ме убеди да прекратя кампанията си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че само "Господ" би могъл да го убеди да прекрати кандидатурата си за преизбиране. Това стана по врем на интервю в праймтайма на телевизия ABC News. Според експерти този ход на политика е опит да успокои тревогите на демократите относно кандидатурата си. 

Байдън също така отказа да се подложи на когнитивен тест и да направи резултатите публично достояние, за да увери избирателите, че е в състояние да изкара още един мандат. 81-годишният президент за пореден път отхвърли идеята, лансирана от някои представители и дарители на Демократическата партия, че трябва да отстъпи място на по-млада алтернатива след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп миналата седмица. По време на цялото интервю водещият Джордж Стефанопулос притискаше президента относно способността му да изкара още един мандат, като често питаше Байдън дали не спекулира със здравето си и способността си да спечели.

 

Не мисля, че някой друг може да победи Тръмп или да е по-квалифициран да бъде президент от мен.

Джо Байдън - президент на САЩ

Интервюто се провежда в критичен момент за кампанията на Байдън, тъй като подкрепата на много дарители и съюзници на демократите все още не сигурна. Кампанията е наясно, че следващите няколко дни могат да решат или да провалят кандидатурата на президента за преизбиране. Същевременно някои от големите партньори на Демократическата партия започнаха да настояват Байдън да се оттегли като кандидат на партията, като публично предупредиха, че ще спрат средствата, ако не бъде заменен. Екипът на политика обаче планира агресивно отвръщане на удара. Съпругата му Джил Байдън, както и вицепрезидентът Камала Харис, планират блиц кампания, в рамките на която този месец ще посетят всички колебаещи се щати.