Свят

Битката за Белия дом: Тръмп води пред Байдън с 6%, сочат две анкети

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Републиканецът Доналд Тръмп се е сдобил със значителна преднина пред президента Джо Байдън в състезанието за белия дом след предизборния дебат между двамата миналата седмица. Това сочат две отделни проучвания, поместени от "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт Джърнъл".

Според изследването на Сиена Колидж, направено по поръчка на в. "Ню Йорк таймс", Тръмп е взел 6 процентни пункта преднина пред Байдън – 49 срещу 43%. Проучването е направено сред регистрирани избиратели, за които се смята, че е вероятно да отидат до урните на 5 ноември.

В проучването за "Уолстрийт джърнъл" Тръмп води с 6% пред Байдън при преднина от едва 2% в предишното издание на изследването през февруари.

Белият дом заяви, че президентът няма никакво намерение да оттегли кандидатурата си за втори мандат.

Президентът е с ясен поглед и остава в надпреварата. Това мога да кажа. Това е, което президентът е обещал да направи. Иска да продължи да работи върху успехите, които е постигнал и в полза на американския народ.

Карин Жан-Пиер – прессекретар на Белия дом

По-рано в. "Ню Йорк Таймс" написа, че президентът е казал на свой съюзник, че знае, че може да не успее да спаси кандидатурата си, ако не съумее да убеди обществеността, че е подходящ за тази работа. В интервю за Си Ен Ен Джим Клайбърн, дългогодишен приятел и довереник на Байдън, заяви, че би подкрепил "мини първични избори", които да се произведат в навечерието на Националната конференция на Демократическата партия, в случай че Байдън си направи отвод от надпреварата за Белия дом.

Съоснователят на стрийминг платформата "Нетфликс" и един от най-големите дарители на Демократическата партия Рийд Хейстингс стана поредният призовал президента на САЩ Джо Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране на поста.

На този фон десетина губернатори демократи разговаряха с държавния глава и изразиха подкрепата си за кандидатурата му, след като той ги уверил, че е годен да бъде президент още 4 години. Байдън е признал, че се е представил лошо в дебата срещу Тръмп, но няма намерение да се отказва.