Европа

Френски гражданин се признава за виновен за престъпления, свързани с военни данни в Русия

От Euronews България Euronews България
French Citizen Russia AP Снимка: AP

Съветник на неправителствена организация е обвинен от руските власти, че е изградил широка мрежа от контакти, с цел да се сдобие с поверителна информация.

Френският гражданин Лоран Винатие се е признал за виновен по наказателни обвинения, свързани с незаконно събиране на информация по военни въпроси в страната, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.

Той беше арестуван в руската столица през юни, когато напрежението между Москва и Париж нарасна след коментарите на френския президент Еманюел Макрон за възможността за разполагане на френски войски в Украйна. Руските власти обвиниха Винатие, че не се е регистрирал като "чуждестранен агент", докато е събирал информация за "военните и военно-техническите дейности" на Русия, която може да бъде използвана срещу сигурността на страната. Според руското законодателство престъплението се наказва с до пет години затвор.

Винатие е съветник в Центъра за хуманитарен диалог, неправителствена организация, базирана в Женева. Преди това съдия разпореди той да бъде задържан в предварителния арест до 5 август.
През юни неправителствената организация заяви, че прави всичко възможно, за да подкрепи своя колега, включително като съдейства за осигуряването на негов правен защитник.

Федералната служба за сигурност на Русия заяви в сряда, че по време на посещенията си в Москва Винатие е "установил множество контакти с представители на експертната и научната общност", включително политолози, социолози, икономисти, военни експерти и държавни служители.

В сряда Следственият комитет на Русия съобщи, че е разпитал седем свидетели, "с които обвиняемият е провеждал срещи за събиране на "информация в областта на военните технологии". В съобщението се казва, че властите са разпоредили "лингвистична съдебна експертиза" на аудиозаписите от срещите и на електрониката, която е била иззета от Винатие.

Французинът е признал вината си при разпита, като се позова на Следствения комитет. В доклада не се обяснява защо е имало аудиозаписи на срещите и се казва, че "престъпната дейност" на Винатие е била прекратена от Следствения комитет и Федералната служба за сигурност на Русия.

Обвиненията срещу Винатие произтичат от наскоро приет закон, който изисква всеки, който събира информация по военни въпроси, да се регистрира пред властите като чуждестранен агент.
Правозащитници критикуват закона и други неотдавнашни законодателни актове като част от многостранна репресия на Кремъл срещу независими медии и политически активисти, целяща да потисне критиките срещу действията му в Украйна.

Арестите по обвинения в шпионаж и събиране на поверителни данни стават все по-често явление в Русия, откакто тя изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.
Сред случаите висока степен на обществена значимост са репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който е арестуван по подозрения в шпионаж през март 2023 г., и американско-руската журналистка Алсу Курмашева, която е задържана през октомври 2023 г. по същите причини като Винатие.