Свят

Орбан призовава за мирни преговори между Украйна и Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Срещата на унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски в Киев е във фокуса на световните медии. Орбан направи първото си посещение в обхванатата от войната страна, след като Унгария пое ротационното председателство на Европейския съвет. Отправи молба към Зеленски за започване на преговори за мирно уреждане на конфликта. Украинският лидер изрази сдържан оптимизъм относно идеята на госта си, но заяви, че отношенията с Унгария са поставени на ново ниво.

По принцип виждаме, че отношенията между Украйна и Унгария са напълно различни. Обръщаме внимание на взаимните си интереси.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Сред лидерите от Европейския съюз Орбан е в най-добри отношения с руския президент Владимир Путин. Той редовно блокира усилията на ЕС за предоставяне на помощ на Украйна. Той каза пред Зеленски, че войната е "най-важният въпрос за Европа" и препоръча незабавно прекратяване на огъня.

Тези призиви предизвикаха реакции в цял свят. Посланикът на САЩ в Унгария смята, че срещата е положителен знак за напредък.

Съединените американски щати са признателни на министър-председателя Виктор Орбан за посещението му в Киев. Това е добър знак, който ще доведе до напредък. Очакваме да научим повече за проведени дискусии и до какво могат да доведат.

Дейвид Пресман – посланик на САЩ в Унгария

Два дни преди визитата на Орбан, Унгария пое 6-месечното ротационно председателство на Европейския съвет. Позицията дава възможност на Будапеща да определя дневния ред на 27-членния блок.

Смятана за близък съюзник на Русия, Унгария винаги се противопоставя на всякакви санкции срещу Москва.