Цвят

Япония издаде първите си нови банкноти от 20 години насам

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Япония издава първите си нови банкноти от две десетилетия насам. Йените са снабдени с триизмерна холограмна технология за борба с фалшифицирането. Те ще бъдат разпространени първо в банките, а след това в банкомати и магазини. Досега използваната валута също ще остане валидна, докато новите банкноти се пускат в обращение.

Банкнотите са подходящи за модерното време. Надявам се, че те ще бъдат популярни сред хората и ще вдъхнат нова енергия на японската икономика.

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Личностите, изобразени на банкнотите, прославят японския капитализъм, равенството на жените и научните иновации. На банкнотата от 10 000 йени, чиято стойност е около 62 щатски долара, е изобразен ликът на Ейичи Шибусава. Той е известен като ключова фигура в изграждането на модерната японска икономика. На банкнотата от 5000 йени, със стойност около 30 долара, е изобразена Умеко Цуда - пионерка, феминистка и преподавателка, основала колеж. На банкнотата от 1000 йени е изобразен лекарят и бактериолог Шибасабуро Китасато, който е допринесъл за изследването на тетануса и бубонната чума.

За първи път от 20 години насам банкнотите се подменят. Използвани са на-новите технологии и дизайн. Въпреки че живеем в дигитализирано общество, парите в брой продължават да бъдат сигурен метод за плащане. Като Японска централна банка, ние ще предлагаме пари в брой докато има търсене.

Казуо Уеда, директор на Японската централна банка

Новите банкноти имат и по-голям шрифт, за да се четат по-лесно от застаряващото население на страната. По данни на правителството до края на март следващата година ще бъдат отпечатани близо 7,5 милиарда нови банкноти. Стойността на новата валута, която се пуска в обращение за един ден се оценява на 10 млрд. долара.