Свят

Крал Чарлз III видя как ще изглеждат парите с негов лик

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли и главният касиер Сара Джон показаха на крал Чарлс III първите нови банкноти с неговия портрет. Те бяха поканени в Бъкингамския дворец, където представиха новото платежно средство, което ще бъде пуснато в обръщение на 5 юни. Той е едва вторият монарх, чийто портрет е изобразен на банкноти, след майка му, покойната кралица Елизабет II.

 

Това е нещо ново за нас, тъй като никога досега не сме променяли образът върху банкнотите, защото той винаги е бил на кралицата.

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка

Портретът на краля върху новите банкноти е от снимка, направена през 2013 година. 

Използвахме снимката, за да създадем гравюра, която след това се превръща в изображението, което виждате върху банкнотите днес.

Сара Джон, главен касиер

На Чарлз бяха връчени четири банкноти от 5, 10, 20 и 50 паунда, които са и първите с нисък номинал със серийни номера, завършващи на 01.

Новите екземпляри няма да заменят по-старите платежни средства с лика на кралица Елизабет. Сър Уинстън Чърчил, Джейн Остин, Джей Ем Ви Търнър и Алън Тюринг ще продължат да бъдат изобразени на обратната страна на банкнотите от съответно 5, 10, 20 и 50 паунда.