Свят

Нови банкноти за Обединеното кралство: Парите с изображението на Чарлз III влизат в обръщение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гражданите на Обединеното кралство вече ще виждат лицето на краля си все по-често. Новите банкноти с неговият лик ще влязат в обръщение на 5 юни тази година. 

Новите банкноти са със същия дизайн като предишните, като на обратната страна е изобразен символът на банката.

Дженифър Адам, куратор в музея на Английската централна банка

В нова изложба в Музея на Английската централна банка посетителите могат да видят новите полимерни банкноти. Изложени са пари от 5, 10, 20 и 50 паунда. 

Парите в брой са важен избор за хората. Много от тях предпочитат да управляват парите си, като използват осезаеми парични средства. В Обединеното кралство има над 1 млн. възрастни, които нямат банкова сметка и нямат достъп до цифрови финансови услуги.

Дженифър Адам, куратор в музея на английската централна банка

Данните показват, че през 2011 г. 55% от плащанията са били извършвани в брой - през 2021 г. този дял е спаднал до 15%. Според прогнозите на Английската централна банка до 2031 г. този брой ще спадне до 6%. Портретът на кралица Елизабет върху британските банкноти и монети ще остане законно платежно средство и ще бъде в съвместно обращение с банкнотите на крал Чарлз III. Британските пари с образа на покойната кралица вероятно ще бъдат в обръщение в продължение на години. Кралица Елизабет втора е и първият монарх, който е изобразен на британските банкноти. А британски крале и кралици се изобразяват на монетите от повече от хиляда години насам.