Европа

Орбан към Зеленски: Спрете огъня и седнете на масата за преговори (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Orban Zelenski

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Орбан.

Орбан, който критикува западната военна помощ за Украйна, пристига в Киев ден след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, пише БТА.

"Най-важната тема на разговорите ще бъде шансът за постигане на мир", каза ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваш в имейл до Ройтерс. По думите на Хаваш унгарският премиер и украинският президент ще обсъдят също отношенията между страните си.

От пресслужбата на унгарския премиер заявиха, че акцент в разговорите ще бъде постигането на мир. Зеленски и Орбан ще дадат кратко изявление, но не и съвместна пресконференция след разговорите си.

Визитата идва часове след като Унгария официално пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

В Брюксел унгарският лидер напомни мотото на унгарското председателство - "Да направим Европа велика отново".

Орбан, който според Ройтерс е най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин сред лидерите от ЕС, често се противопоставя на инициативите на ЕС в подкрепа на Украйна.

Миналата година Орбан каза на Путин, че Унгария никога не е искала противопоставяне с Русия. В началото на тази година на лидерите от ЕС им отне седмици да преодолеят ветото на унгарския премиер върху помощ за Украйна в размер от 50 млрд. евро.

Миналата седмица ЕС започна преговори за членство с Украйна, като по този начин изрази политическата си подкрепа за Киев на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна.

По-късно Виктор Орбан обясни посещението си в Украйна с началото на унгарското председателство на ЕС. "Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на проблемите, пред които е изправен Европейският съюз. Ето защо първото ми пътуване е в Киев", написа той в своя Фейсбук.

"Помолих президента да помисли дали не е възможно да се действа по малко по-различен начин, да се предприеме пауза - прекратяване на огъня и след това да се започнат и продължат преговори, защото прекратяването на огъня би могло да осигури ускоряване на темпото на тези преговори", заяви след срещата Орбан, цитиран от украинските медии.

"Войната, в която живеете в момента, засяга много интензивно и сигурността на Европа. Ние много ценим всички инициативи на президента Зеленски в името на мира. Казах на президента, че тези инициативи отнемат много време. Поради правилата на международната дипломация те са много сложни. Помолих президента да помисли дали не можем да поемем по малко по-различен път - прекратяване на огъня и след това да продължим преговорите... Много съм му благодарен за откровеното му мнение по този въпрос".

От своя страна Володимир Зеленски потвърди, че двамата с Орбан са обсъдили "как да се доближим до справедлив и траен мир".

Неотдавна Будапеща постави пред Киев списък от изисквания за присъединяване към ЕС. Будапеща настоява да върне на своето малцинство всички права, които то е имало преди 2015 г.: свободно използване на унгарския език в образованието, културния и обществения живот, както и политическо представителство в региона и на републиканско ниво.

В Киев заявиха, че възнамеряват да ги изпълнят.