Политика

ДБ съзира "опасен завой към Москва" в действията на служебния кабинет

От Euronews България Euronews България
DB Hristo Ivanov Снимка: БГНЕС

Апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът не може да се тълкуват по друг начин, освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия – да приеме ултиматума на Москва да се плаща газа в рубли и да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с „Газпром“.

Това се казва в позиция на "Демократична България", разпространена до медиите.

Според ДБ най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, "защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца".

В прессъобщението на ДБ се казва още, че енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ.

"Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори. Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава „Газпром“, който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна", стои още в позицията на обединението.

"Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа", смятат от ДБ и предлагат следните пет точки:

  1. Подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ;
  2. Осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на ЕК;
  3. Договаряне на допълнителни количества азерски газ;
  4. Завършване (получаване на акт 16) на интерконектора с Гърция;
  5. Компенсации за бизнеса и домакинствата;

"Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси", завършва позицията на ДБ.