Икономика

Започва работа по създаването на оздравителен план за „Булгаргаз”

От Euronews България Euronews България

Правителството започва работа  по създаването на оздравителен план за „Булгаргаз”. Целта е дружеството да има възможност да плаща необходимите количества природен газ.

Със задачата са натоварени две министерства. Заради газовата криза в страната, кабинетът обяви, че още през следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ.

България разполага със запаси от синьо гориво до края на месец септември. Очаква се и решение на служебното правителство по казуса с вече договорените количества от кабинета „Петков”. Срокът е 19 август.

 

Междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов заяви пред бТВ, че след август цената на природния газ ще намалее, защото ще се осигурят доставките от Азербайджан на атрактивно ниска цена, договорена през далечната 2013 г.

Ivanov Иван Иванов, председател на КЕВР, снимка: БГНЕС

Снабдяването с газ ще протича от три направления – малко над 1 млрд. куб. м, водят се преговори за още половин от Азербайджан, това са гарантирани доставки. Останалите количества ще дойдат чрез втечнен газ от танкери, които са в Източното Средиземноморие, има такива съдове с газ, там проблемът е инфраструктурата, довеждащата граница до България, подчерта Иванов.

По-леката част от договорките са количествата, които могат да се осигурят, защото газ има, въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран и по какъв тръбопровод ще достигне границата на България, каза Иванов. Ревитуса в Гърция е най-изгодният вариант, добави той. България ще успее да прекупи от фирмите, които са закупили слотове и капацитети и газ ще бъде доставен, обясни Иван Иванов.

Темата коментира снощи в студиото на Euronews PrimeTime и бившият председател на КЕВР и бивш директор на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев:

Газ и да има, той все пак ще бъде на шокиращо високи цени спрямо тези, които действаха в предишни периоди.

„Има възможности, но те са ограничени, защото всички линии на доставката, както по LNG терминалите, така по газопроводите, вече са предварителни договорени“, посочи Семерджиев.

Според него факторът време е изключително важен.

По думите му напрежението е пораснало много след ограничаването на количествата газ до 20% по Северен поток 1, което е довело до нарастване на конкуренцията за LNG терминали.

„Възможните опции за доставка на втечнен газ са през Турция или Гърция“, поясни бившият председател на КЕВР.

По думите му няма опасност от фалит на "Булгаргаз". Коментарът на Семерджиев идва ден след като от служебния кабинет обявиха, че държавното дружество е в тежко финансово състояние.