Политика

Нинова след съвета: Разграничаваме се от членовете на БСП в правителството

От Euronews България Euronews България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви след провелия се днес Национален съвет на партията, че левицата се разграничава от членовете на партията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

В официалната позиция на партията се посочва, че в ръководството на БСП не е постъпила информация за предстоящите назначения, нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев, с което е нарушен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква Националният съвет на партията да утвърждава кандидатурите за министри.

В позицията стои още, че във връзка с тези действия НС на БСП:

1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.

2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.

4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

Пред журналисти Нинова уточни, че никога не е стоял въпросът за изключването от партията н назначените за министри в служебното правителство.

"Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите", обяви лидерът на БСП.

От думите ѝ стана ясно още, че Борислав Гуцанов ще оглави предизборния щаб на левицата.