Икономика

От днес: Токът за бита поскъпва, парното и топлата вода поевтиняват (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
KEVR BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Цените влизат в сила от днес и ще са валидни през следващия едногодишен период. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно. 

Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна България. Цените ще са с 3 процента по-високи. С толкова пък  ще поевтинее парното и топлата вода във Велико Търново. А около 10-11 процента падат цените на топлоенергията за потребителите в редица градове, сред които и Враца.

 

Новината бе коментирана от енергийния експерт Еленко Божков:


„Това беше очаквано и се потвърди тази възможност с промяната в закона, който се направи малко преди да се отиде към нови избори. Ако си спомняте, тогава с едно общо решение на всички парламентарни групи се възстанови ролята на националната електрическа компания, като обществен доставчик за един къс период. Наложи се това възстановяване заради една голяма грешка, която беше направена от тогавашния финансов министър Асен Василев с това, че прибра парите, които имаше във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и лиши бъдещите действия на правителството във връзка с компенсациите на евентуално увеличение на цените за битово потребление без обществен доставчик от ресурси.“

 

КЕВР утвърди по-ниска цена на газа за юли с 2,43%

 

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юли в размер на 58,10 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец юли.

В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 58.79 лв./MWh, или намаление с 1,28%, в сравнение с цената за м. юни. Въз основа на внесените днес актуални данни „Булгаргаз“ актуализира цената си на 58,10 лв./MWh, което е намаление с 2,43% спрямо м. юни, или почти два пъти по-голямо от предвиденото, съобщиха от енергийния регулатор.