България

Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда, обърна се Радев към патриарх Даниил

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил, предаде БНР. 

"Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място на Българската патриаршия в семейството на православните църкви", каза той.

Радев подчерта, че изборът на Даниил става в момента на изпитания и смут за цялото човечество.

"Ето защо ние отправяме поглед към Вас с надеждата да остоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България".

Той посочи, че православната ни църква остава крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, му дава упование във времена на изпитание.

"Независимостта на Българската патриаршия е духовна крепост и исторически подвиг. Тя е обединявала българския народ и го е превеждала през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вярва и националното ни съзнание“, каза още президентът Радев.