България

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение (Обновена)

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, предаде БГНЕС.

Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен епископ е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той заяви, че патриаршеското служение е трудно и отговорно.

В отговора си патриарх Даниил приветства всички гости, дошли да го уважат – политици, представители на поместните църкви и на другите вероизповедания.

„Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие“, подчерта патриарх Даниил.

В катедралния храм присъстваха и много български политици, общественици и обикновени лица, дошли да приветстват новия духовен водач на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.

Новоизбраният патриарх Даниил: „Да пазим православната вяра – тя ни води при Бога“

„Да пазим православната вяра – тя ни води при Бога“. Това заяви новоизбраният патриарх Даниил преди интронизацията.

С литийно шествие от сградата на Светия Синод новоизбраният патриарх Даниил беше съпроводен до катедралния храм „Свети Александър Невски“. Там ще се състои неговата интронизация.

Патриарх Даниил беше посрещнат с викове „Достоен!“ в катедралния храм.

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ присъстват редица официални гости и представители на поместните църкви, включително делегация водена от Вселенския патриарх Вартоломей и представителят на Руската православна църква митрополит Нестор. Има представители на румънската, сръбската, грузинската, кипърската и други православни църкви.