Общество

Доц. Мариета Иванова – Гиргинова: Чрез молитвата патриарх Даниил е извършвал редица чудеса

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Познавам Дядо Даниил като изключително силен молитвеник, много голям духовник ерудиран, образован, човек, посветен на мисията да ръководи своето стадо. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria доц. Мариета Иванова - Гиргинова от Института за Литература при БАН.

Той приема един изключително тежък кръст, а когато беше избран за един от тримата кандидати за патриарх ми написа: „Дано ме отмине и тази горчива чаша, но ако трябва, ще я изпия, защото другите двама мои събратя са много достойни и дори по-достойни от мен“. Тогава ми мина интуитивно тази мисъл: „Ами ако сте вие?“.

По думите на доц. Гергинова тази „горчива чаша“  все пак сполетя Дядо Даниил, а дори той в личен план да смята така, това всъщност е една огромна отговорност. Той е изключително скромен и разчита само на молитвата. Чрез нея той е извършел редица чудеса, колкото и да е трудно това за вярване, посочи още тя.

Историкът доц. Тодор Чобанов посочи, че присъствието на вселенският патриарх Вартоломей на интронизацията на български патриарх е нещо, което се прави от векове – когато има един такъв важен избор, той се прави чрез съборното начало. При отсъствието на монарх или цар – това е фигурата, която в традицията ръководи църковните дела, в случая това е съборното начало, което взима връх, обясни още доц. Чобанов.

Според адвокат Александър Тодоров, вярата ни дава отговори на въпроси, които сами трудно можем да открием.

Целия разговор вижте във видеото.