Свят

Дипломат: Еманюел Макрон пое риск и е на път да загуби

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Проблем е това, че президентът Румен Радев отказа да води делегацията на България на срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. Това е проблем и във вътрешнополитически план, защото дебатът избяга от съдържание. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ дипломатът и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. 

Така и не стана ясно кои са проблемните пунктове в българската позиция. Аз не бих подценил оценката на президента, че очевидно има нещо, което го притеснява. Ние обаче не разполагаме с информация какво точно е то и с каква позиция България отива на тази среща.

По думите на Кючуков това, което се очаква да се случи на срещата във Вашингтон е да има допълнителна консолидация на НАТО и препотвърждаване на позициите за Украйна.

Любомир Кючуков коментира и предсрочните избори, които се провеждат във Франция днес и заяви, че френският президент Еманюел Макрон е поел риск и е на път да загуби.

„Тези избори са важни не само за Франция, но и за Европа, защото чрез тях ще стане ясно ще бъде ли потвърдена тенденцията, която наблюдавахме на европейските избори за едно засилващо се влияние на крайнодесните формации в Европа“, посочи още дипломатът.

Целия разговор вижте във видеото.