Европа

Украйна е на 61-во място по свобода на печата

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Битката на Украйна срещу руската инвазия е и борба за оцеляването на страната като демокрация, обърната към Запада. Изискванията на войната, обаче, означават, че някои аспекти на демокрацията са забавени. Президентските избори, които трябваше да се проведат през 2024 г., бяха отложени за неопределено време. Гласуването се счита за невъзможно в условията на война, при която почти една пета от територията на Украйна е окупирана от Русия. Лидерите на украинската опозиция, както и много граждани са съгласни с това решение. Медиите работят под ограничения, корупцията е упорита, а военната повинност ограничава свободата на милиони граждани. Маричка Падалко е телевизионен журналист, която предава на живо нахлуването на руските войски през 2022 година.

 

 

Мисля, че украинските медии, както и украинската армия са отражение на цялото украинско общество. Хората са толкова уморени и изтощени от тази война и това не може да не се отрази на това как се чувстват украинските медии, единни или не.

Маричка Падалко, телевизионен журналист

Скоро след инвазията основните украински телевизионни канали обединиха ресурсите си в един подвижен новинарски канал. Първоначално това беше начин да се гарантира, че новините на украинските телевизии ще продължат да се излъчват, но впоследствие това решение стана обект на нарастваща критика. Държавният департамент на САЩ заяви, че това споразумение "позволява безпрецедентно ниво на контрол" от страна на правителството върху телевизионните новини.

Мисля, че все още си вършим работата, но всички правим повече грешки, защото хората се уморяват. Украинските медии все още остават единни, защото ние все още имаме една политика, която е да спечелим тази война.

Маричка Падалко, телевизионен журналист

Организацията "Репортери без граници" призова системата да бъде премахната, като заяви, че тя е "остаряла" и сега се ползва с нисък рейтинг и ниско обществено доверие. В индекса на "Репортери без граници" за свободата на печата за 2024 г. Украйна е класирана на 61-во място от 180 изследвани държави.

Миналата година беше на 79-то място. Групата заяви, че ситуацията се подобрява, като се позова на намаляването на политическата намеса, откровените медии и решението да бъдат допуснати репортери да отразяват работата на парламента.