Цвят

Природозащитници празнуват възстановяването на иберийския рис

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Някога иберийският рис, който е характерен за Испания и Португалия беше смятан за най-застрашения котешки вид в света. Но благодарение на успешните програми за опазване видът отново е спасен. Тази седмица Международният съюз за защита на природата подобри статута му от "застрашен" на "уязвим". 

Иберийският рис преминава през дълъг период на спад, много тясно свързан с намаляването на европейските зайци.

Крейг Хилтън-Тейлър, ръководител на отдел "Червен списък", Международен съюз за защита на природата

Те са основният вид плячка за иберийския рис. През 2001 г. остават само около 62 животни и затова се налага да включим вида в Червения списък като критично застрашен. Това бяха лоши новини, но те дадоха тласък на множество действия с щастлив край.

Средно голямата котка живее в райони на Иберийския полуостров с гъсти гори, средиземноморски храсти и пасища. До 19 в. видът се среща в повечето региони на Испания и Португалия. Оттогава насам обаче популацията и географското му разпространение рязко намаляват, главно поради епидемиите от зайци и загубата на местообитания. Други заплахи сега са болести, причинени от домашни котки, бракониерство и убийства по пътищата, както и изменението на климата. През 2000 г. на Иберийския полуостров са останали по-малко от сто иберийски риса, които оцеляват в две малки области в испанската Андалусия.

Видовете, които вървят към изчезване, са много повече от броя на възстановените. Това показва, че трябва да направим много повече за подобряване на състоянието на биологичното разнообразие.

Крейг Хилтън-Тейлър, ръководител на отдел "Червен списък", Международен съюз за защита на природата

От 2010 г. насам над 400 иберийски риса са повторно въведени в части от Португалия и Испания. По данни на Международния съюз за защита на природата иберийският рис понастоящем обитава най-малко 3320 кв. км.