Европа

В зоопарка в Лисабон защитават застрашени видове

От Euronews България Euronews България

Събитието не е безпрецедентно, но винаги, когато се случи нещо подобно, има усещане за чудо. В зоологическата градина в Лисабон се роди малка антилопа Орикс, животински вид, който от няколко години е обявен за изчезнал в естествената си среда. Диого Гомеш, биолог в зоопарка, обяснява, че спасяването на животински видове от изчезване е една от техните мисии.

Зоологическата градина играе много голяма роля, тя е като Ноев ковчег. Имаме шанса, след катастрофата с изчезването на това животно в естественото му местообитание, да прегърнем последна надежда за спасяването му.

Диого Гомеш, биолог

Целта е да се изберат животни, които са най-способни да оцелеят в естествената им среда и, когато е възможно, да бъдат върнати в дивата природа.

"Никога не бива да забравяме, че макар да са под наши грижи, те са диви животни и трябва да запазят своето диво поведение. Това се прави с техники за обогатяване на околната среда, които после могат да бъдат възпроизведени. С други думи, вземаме тези животни и ги отвеждаме в техните хабитати. Ако те не са диви, няма да имат способността да се адаптират към тази среда, която трябва да бъде техен дом", казва биологът Диого Гомеш.

4 октомври е Световният ден на животните, шанс да се замислим върху часовника на изчезващия живот. Според Международния съюз за опазване на природата, над 41 000 животни и растения са застрашени от изчезване, или 28% от всички съществуващи видове.

За спасяването на животните някои се обръщат към клонирането ... в Сан Диего, САЩ, беше клониран рядък вид кон, а в Китай – за пръв път беше клониран арктически вълк. Но в зоопарка в Лисабон смятат, че тези генни техники трябва да се използват само когато възпроизвеждането е трудно или невъзможно в естествени условия.