Свят

Природозащитници пуснаха на свобода 70 застрашени пустинни костенурки

От Euronews България Euronews България

70 критично застрашени пустинни костенурки от пустинята Мохаве бяха върнати в природата след прекарана зима във военновъздушната база Едуардс в Южна Калифорния, Съединени Щати. Организации за опазване на дивата природа в страната и зоопаркът в Сан Диего се опитват да увеличат процента на оцеляване на младите костенурки. Първата кохорта от влечуги премина през комбинация от отглеждане на закрито и открито, преди да бъде освободена в природата.

 

Пуснахме на свобода младите костенурки, които отглеждахме съвместно със зоопарка от 2022 година насам. Ще продължаваме да ги следим. Например какви местообитания избират и как се хранят. 

Мелиса Мерик, заместник-директор по екологиятана зоопарка в Сан Диего

Един ден след връщането в естественото им местообитание, костенурките проявяват естествено поведение, като подготвят подслона си. Те вече са излезли от зимният си сън и могат да бъдат забелязани на открито. 

 

Друга област на изследване, която разглеждаме тази година, е как местообитанието може да защити младите пустинни костенурки от хищници. Като осигуряваме високи храсти можем да смекчим ефекта от хищничеството върху този вид. Така те ще имат по-добри места за укриване и ще могат да се развиват. 

Талисин Хамънд, учен, Алианс за дивата природа в зоопарка в Сан Диего

Понастоящем учените извършват оценка на здравословното състояние и подменят радиопредавателите на костенурките, за да следят тяхното развитие. Някога често срещани в пустините Мохаве и Соноран в Калифорния, Невада и Аризона, популацията на пустинните костенурки е намаляла с около 90% през последните 20 години. Те са категоризирани като критично застрашени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата и са изправени пред заплахи, сред които загуба и фрагментация на местообитанията.