Цвят

Международна организация спасява застрашен вид крокодили

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Смятани за изчезнали, сиамските крокодили са открити отново в Камбоджа в началото на 2000 година. Природозащитниците от Fauna & Flora International работят за спасяването им, като ги развъждат в защитени условия и след това ги пускат в отдалечени горски райони. Сиамските крокодили се смятат за едни от най-редките влечуги в света. Международният съюз за защита на природата определя вида като критично застрашен. Броят на крокодилите, които се срещат в Индонезия, Виетнам и Тайланд, е намалял до близо 1000 екземпляра. Международното търсене на крокодилски кожи и бумът на крокодилското животновъдство са довели вида до изчезване в Камбоджа. След революционното откритие организацията стартира Програма за опазване на този вед в Камбоджа с цел да се гарантира възстановяването им. 

Едно от предизвикателствата пред нас е да гарантираме, че ще работим с местните хора, които трябва да живеят с тези животни. Ще се опитаме да ги обвържем с хората и техния поминък, за да можем да осигурим дългосрочното оцеляване на вида и неговата роля в екосистемата.

Чарли Манолис, съпредседател на Специализираната група за крокодили, Международен съюз за защита на природата

Крокодилите имат духовно значение за местните общности и етническите малцинства в планините Кардамон. Жителите вярват, че те могат да носят късмет и че убийството или обезпокояването на животните може да донесе нещастие. 

Работим с правителството и местните общности, за да помогнем завръщането на вида от ръба на изчезването. Защитаваме местообитанията и размножаваме сиамските крокодили в плен. След това ги връщаме в отдалечени райони в дивата природа, където те са защитени от местните общности.

Пабло Синовас, директор на Международната организация за фауна и флора в Камбоджа

За да отбележат 25 години от повторното откриване на сиамските крокодили, Фауна и флора ще пуснат на свобода 50 екземпляра в планината Кардамон този месец. След като пораснат достатъчно, много от тези млади животни се освобождават в отдалечени резервати из страната.