Европа

Най-голямата река в Италия е застрашена от пресъхване

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Нивото на най-голямата италианска река тази пролет е същото като в най-топлите дни на миналото лято. Причината е липсата на снеговалежи и дъждове през последните месеци.

Ниските нива на река По се отразяват и на туризма и на риболова. Капитаните на малки кораби са принудени да променят маршрутите си или изобщо да не плават.

 

Спомням си една пълноводна река. Беше изпълнено с живот. Имаше лодки, риболов, а сега няма нищо. Тази река е напълно изоставена. Говорим за нея само когато има недостиг на вода, когато някой се удави или когато има замърсяване.

Джулиано Ландини, командир на кораб

Реката е основен източник на прехрана и на много рибари. По поречието ѝ има и няколко водноелектрически централи. Проблем с пълноводието на реката виждат и от институциите.

 

Дебитът на река По е същият като този през юни миналата година. Следователно сме значително под историческия минимум и под една трета от средното ниво за сезона.

Алесандро Брати, генерален секретар на службата за басейна на река По

Изменението на климата е сред причините за пресъхването на река По. Високите температури топят снега, а водата се изпарява по-бързо. Това може да направи сушите по-дълги и по-чести. 

Ако скоро не завали дъжд, властите в Италия може да се изправят пред сериозни разногласия за разпределянето на водата между регионите в страната.