Общество

Река пресъхна внезапно и остави Своге без вода

От Euronews България Euronews България
299331269 3382267558671520 4430275856247888222 N Бойко Веселинов, Фейсбук

Бедствено положение е обявено на територията на Своге. Причината е мистериозно пресъхване на река Искрецка, което оставя общината без вода.


"По неизяснени причини около 16 ч на 15 август е установено, че водата от извора на р. Искрецка е пресъхнала", гласи в началото си заповедта на кметството за обявяване на бедствено положение. То е въведено още в събота вечерта и ще продължи до овладяване на ситуацията.

За целта заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов е създал кризисен щаб и е активирал плана за защита на населението от бедствия. Информирана е централната власт в лицето на МВР и областния управител на София-област. А от РЗИ са излезли с предписания за предпазване на населеното място от разпространение на зарази поради безводието.


Междувременно местната власт призовава гражданите и търговците в Своге да съдействат според възможностите си за справяне с недостига и осигуряване на вода за питейни и битови нужди.

Местни жители разказаха в социалните мрежи, че реката е текла нормално до 15 август, когато дебитът й бързо и необяснимо започнал да намалява. И до момента няма яснота каква е причината за изчезването на водоема.