Цвят

Учени в Индонезия изучават застрашена китова акула

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Китовата акула е сред застрашените животни по света според Световния фонд за дивата природа. 

Затова от неправителствена организация в Индонезия опитват да съберат повече данни за вида, за да проучат навиците му. За целта изграждат клетки с примамки, в които улавят животното и му поставят проследяващо устройство. След това го пускат отново на свобода. Специалистите твърдят, че маркирането на китовата акула е безвредно за самата нея.

"Проведохме тест за химическа реакция на кръвта на китовата акула преди и след маркирането. Сравнихме данните и няма признаци за стрес на животното", казва Мохамад Хервата, програмен мениджър в Indonesian Conservation.

Събраната информация ще помогне за проучването на миграцията и жизнения цикъл на вида. Поддържа се и международна база данни, в която вече са регистрирани над 8000 китови акули. 

"Колкото повече наблюдаваме, толкова повече данни получаваме и научаваме още за тези видове. Трудно е да се експлоатира популацията в Индонезия, защото няма изследване, което дава всички данни за страната", допълва Мейзани Ирмадиани, изпълнителен председател на Indonesian Conversation.

Към момента в дивата природа има между 120 хил. и 200 хил. възрастни китови акули. Но броят им намалява, включително заради маслото от черния им дроб, което се използва като лекарство.