Свят

Австралийски учени проучват как да рециклират хранителните отпадъци

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Мангото е една от културите, които фермерите в Австралия отглеждат. Всяка година в т.нар. Северна територия се произвеждат десетки хиляди тонове от този плод.

Фермерите в района на Дарвин казват, че сезонната работа ражда плодове, но невинаги носи средства, защото не успяват да продадат продукцията си.

Влагаме много ресурси. Това е единственият ни годишен доход. Но, когато видиш загубената продукция, се натъжаваш. И парите ти са свършили.

Муй Кийв Ма, производител на манго

Изследователи от университета "Чарлз Дарвин" опитват да се справят с разхищението на храни, включително тези, произведени във фермите. Те анализират как чрез новите технологии да рециклират отпадъци от селскостопанската индустрия и да ги превърнат в нови продукти, като например храна за домашни любимци.

Разхищението на храна е голям проблем. Влагаме много суровини в храната. Ако не стигне до рафта в магазина, разходите за производителите са доста високи. Разглеждаме как да се възползваме повече от реколтата за по-дълго.

Пол Бърк, NT Farmers Association

Оценки показват, че около 14 хил. тона манго отиват на боклука всяка година. Но вместо това, може да се преизползват и да увеличат печалбите на фермите. А това е от полза не само за бизнеса, но и за околната среда.