Европа

Шведите купуват най-много дрехи в Европа, после ги рециклират

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Журналист

Рециклиране, а след това пазаруване - това е обичайно за жителите на град Ескилстюна в Швеция. Центърът за рециклиране е свързан с търговския център. Всички ненужни вещи, оставени от гражданите, вместо да бъдат изхвърлени, се сортират и продават отново.

Това определено е пример за кръгова икономика. Нашите граждани оставят отпадъците си тук, които след това се сортират и препродават. Някои от тези продадени предмети се връщат след шест месеца и след това се препродават още два или три пъти.

Саймън Глимтофт, мениджър

Търговският център е собственост на общината, а в него работят 11 частни компании.

В търговския център ReTuna се продават само рециклирани или използвани продукти. Например пейката, на която седя, е направена от стари парапети и сега стойността ѝ е 10 000 евро.

Ана Михалчич, Euronews Serbia

Годишно в този град и околностите му се събират около 700 тона дрехи - почти 5 процента от тях се изгарят и използват за електричество, а част се продават в балтийските страни. Въпреки че посетителите обикновено оставят тук вещи, които са загубили стойността си, има и изключения.

Едно от тези неща е пръстен с диамант, който обаче не е бил препродаден, от управата на търговския център са го запазили, в случай че някой си го потърси. 

Гражданите на Швеция купуват най-много дрехи в целия Европейски съюз - и когато тези стоки попаднат в отпадъци, те замърсяват околната среда. Шведите са наясно с този проблем и искат да спасят околната среда - ето защо този търговски център за рециклиране има 300 хил. посетители годишно.