Общество

Сарафов и ФБР издирват криптокралицата Ружа, обвиха награда от 5 млн. долара

От Euronews България Euronews България
Sarafov.Fbr Брифинг на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен и председателят на ДАНС Пламен Тончев за провеждащо се съвместно криминално разследване на схема за източване на финансови средства с участието на Ружа Игнатова. Снимка: БГНЕС

Днес на брифинга на прокуратурата главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), ДАНС и прокуратурата са работили съвместно по разследване на схема за източване на финансови средства „УанКойн“ (OneCoin), дело на криптокралицата Ружа Игнатова.

 

СГП повдига задочно обвинения срещу Ружа Игнатова

Главният прокурор заяви ,че предстои да бъде повдигнато задочно обвинение срещу Игнатова. Също така ще бъде стартирана процедура за конфискацията на незаконно придобитите средства чрез ръководената от нея финансова пирамида. Сарафов напомни, че преди месец е посетил централата на ФБР във Вашингтон и увери, че това разследване не е единственото, по което прокуратурата работи съвместно с американците. “За мен е привилегия и огромна отговорност да бъде достоен партньор на Федералното бюро за разследване на САЩ. Ние по закон и призвание сме общи партньори срещу беззаконието”, категоричен бе той.

 

Poslanik.Merten Посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. Снимка: БГНЕС

САЩ обяви награда от 5 млн. долара за информация за мнимата криптокралица

Американският посланик у нас Кенет Мертен каза, че от днес американското правителство обявява нова награда в размер от 5 млн. щатски долара за информация, която би помогнала за ареста или присъдата на Ружа Игнатова.

„Госпожа Игнатова се издирва в САЩ и Германия за участието си в една от най-мащабните финансови измами в историята. Измама, която е оценявана на над 4 милиарда американски долара“, каза Мертен. По-късно днес ще бъдат предоставени подробности за това как ще могат да се подават анонимни сигнали към ФБР, свързани с криптокралицата.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев също потвърди, че е образувано съдебно производство и увери, че предстои да бъде наложен запор над незаконно придобитите имуществата на Игнатова, които са оценени на стойност от 10 млн. евро. След тяхното изземване те ще бъдат предоставени на ФБР.