Европа

Журналист: Оформя се антибългарски фронт по оста Будапеща – Белград – Скопие – Атина

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Българската реакция на ситуацията в Северна Македония не е адекватна. А югозападната ни съседка сама блокира влизането си в Европейския съюз. Това коментира журналистът от БГНЕС Димитър Русков в ефира на „Добро утро, Европа“. По неговите думи се забелязва оформяне на антибългарски фронт по оста Атина - Скопие - Белград – Будапеща.

„Това е един 150-годишен проект, който идва от Белград и цели по всякакъв начин всяването на омраза в Македония срещу България. Този геополитически проект е навлязъл във всяка една държава от Западните Балкани. За съжаление Белград като реалната дълбока държава в Скопие вече си има и официален представител в лицето на вицепремиера (в правителството на Мицкоски – бел. ред.) Иван Стоилкович“, коментира още журналистът.

„Иван Стоилкович в правителството на Мицкоски ще отговаря междуобщностните отношения. Какво ще се случи, ако българите бъдат вписани в Конституцията и разчитат на този човек за опазване на техните права? Само да припомним, че преди няколко седмици Стоилкович нарече геноцида в Сребраница през 1995 г. Дисниленд и каза също така, през есента на миналото година – ако не се бъркам, че ако българите бъдат вписани в преамбюла, той ще напусне Македония. А ние очакваме от това правителство диалог и преговаряне. Българската реакция, за съжаление, не е адекватна“, посочи Русков.

 

Целия разговор вижте във видеото.