Европа

Външно министерство към Скопие: Предоговарянето на поети ангажименти ще ви отдалечи от ЕС (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Hristian Mickoski Hristijan Mickoski RSM Sobranie FB Снимка: БГНЕС

Предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз.

Това се казва в позиция на българското министерство на външните работи, която е изпратена до БГНЕС по повод на изявленията на новия премиер РСМ Християн Мицкоски.

"Министерството на външните работи на Република България настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС. В резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори", се казва още в позицията на Външно. 

"Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна. Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", пише още в документа.

В него се посочва, че "българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена".

По-рано говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро заяви, че ЕС очаква от Република Северна Македония да промени конституцията си. Писеро бе помолена да коментира думите на Мицкоски, предаде БНР. Преди ден като встъпи в длъжността министър-председател, той обяви, че промените в основния закон, чрез които българите трябва да бъдат вписани като държавнотворна народност, няма да се осъществят, докато зависи от него.

Мисля, че посланието е твърде ясно. Северна Македония трябва да се възползва максимално от инерцията, за да направи решителен напредък по пътя си към ЕС. Мисля, че ви е добре известно, че от Европейския съвет бяха напълно ясни какво очакват от нея. И това очевидно се отнася и за промените в конституцията. Тя се ангажира да го направи, за да може да тръгне към ЕС.

Ана Писонеро, говорителката на Европейската комисия

Писонеро изрази съжаление, че някои от партиините лидерите в Скопие не използват конституционното име на страната- Република Северна Македония. "Това е нещо, което бе договорено според Преспанското споразумение. И двете страни - Северна Македония и Гърция, трябва да го спазват и прилагат добросъвестно“, подчерта тя.