Европа

Орбан дава 1 млрд. евро заем на правителството на Мицкоски

От Euronews България Euronews България
Hristian Mitskoski Hristijan Mickoski AP Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски празнува изборната победа на парламентарните избори, проведени на 8 май 2024 г. Снимка: AP

Новото правителство на Северна Македония ще вземе заем от Унгария от един милиард евро, съобщи македонското списание "Фокус".

Унгарските медии отбелязват, че това е най-големият заем, който правителството в Будапеща е отпускало, откакто премиерът Виктор Орбан държи властта в своята страна, предаде БГНЕС.

Бъдещият министър на транспорта и съобщенията на РСМ Александър Николоски потвърди, че кабинетът ще вземе един милиард евро от чужбина, "не от Китай, а от държава членка на ЕС и НАТО".

"ВМРО-ДПМНЕ и бившият премиер Никола Груевски, който живее в изгнание у нас, са македонските съюзници на управляващите от Фидес и Виктор Орбан. Жестовете, направени към балканските политически съюзници, сочат към Унгария, а вероятният кредитор е Ексимбанк", пише унгарската онлайн медия "444".

Финансирането включва 250 млн. евро за общините и още толкова за търговските камари, както и за нова инвестиция в енергетиката от 460 млн. евро. Лихвата по заема ще бъде 3%.

Унгарското радио "Клуб" припомня "фокуса на унгарската външна политика върху Балканите, както и обявяването на политиката на унгарски инвестиции, свързани с "Национална система за сътрудничество (NER) - мрежата от политически и културни институции и частни корпорации, близки до Орбан."

"Съветникът на Орбан Арпад Хабони през последните години инвестираше в медии, близки до ВМРО-ДПМНЕ в Македония, и се подозира, че те са допринесли за финансовата база на партията", уточнява медията.


Обещанията на Мицкоски: По-ниски данъци, по-високи пенсии и повече инвестиции

На днешното заседание на парламента в Скопие бъдещият премиер Християн Мицкоски обеща икономическо съживяване, увеличаване на пенсиите и заплатите, инвестиции в образованието, здравеопазването и културата, борба срещу корупцията, отговорност от всеки престъпник и реформи, съгласувани с европейските стандарти, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Заседанието, което започна тази сутрин, трябва да избере новото правителство на Република Северна Македония. Според устава на парламента заседанието може да продължи най-много два дни, т.е. трябва да завърши най-късно утре до полунощ.

„Идва часът, когато родината трябва да направи повече за гражданите. Всеки от вас направи всичко за родината си, сега е време тя да работи за вас (…) Няма да искам 100 дни меден месец, а обявявам веднага инвестиции, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро, след това намаляване на данъците и увеличаване на пенсиите“, каза Мицкоски.

В правителството му ще има общо 20 министерства, като членовете на кабинета ще бъдат общо 24. Вицепремиерите ще бъдат 5, от които един ще бъде „първи вицепремиер“. От министрите 15 ще бъдат от ВМРО-ДПМНЕ, шестима от коалицията от албански партии ВЛЕН („Заслужава си“) и двама от движението ЗНАМ.

Гръцката телевизия Скай отбелязва, че по време на програмното си изявление Мицкоски е нарекъл страната си "Македония" три пъти, вместо да използва конституционното ѝ име, договорено с Преспанския договор с Гърция през 2018 г.