Европа

След изборите в РСМ: Парламентът подкрепи новото правителство на страната

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Парламентът на Северна Македония гласува новото правителство на страната, след два дни и 16 часа дебати, а Християн Мицкоски се закле като премиер. Коалиционният кабинет беше подкрепен от победителя в изборите ВМРО-ДПМНЕ, коалицията "Твоята Македония", коалицията от албански партии ВЛЕН и движението ЗНАМ. В гласуването не участваха депутатите от коалицията Европейски фронт, които напуснаха залата в знак на протест. Правителството е съставено от 20 министерства. Обявявайки сесията за "историческа", Мицкоски заяви пред депутатите, че е време да "запретнат ръкави и да започнат да решават проблемите в страната". Той се обърна и към опозицията и се зарече, че "българският диктат няма да мине".

Нека обясня още нещо. Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим. Ясно беше, че тази работа, както е замислено от вас или от някой друг, няма да върви така.

Християн Мицкоски - министър-председател на РСМ

Мицкоски обеща да намали данъците и да повиши пенсиите, като същевременно увеличи икономиката с 5% през тази година и ограничи инфлацията до не повече от 2,5%. Той също така обяви, че ще инвестира 400 млн. евро в икономиката на страната. Относно външната политика на страната премиерът добави, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна и нейната "защита на суверенитета и териториалната цялост", както и целта на Скопие да се присъедини към ЕС.