Европа

Любчо Нешков: Първите действия на новата власт в Северна Македония са обезпокоителни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Първите сигнали и на практика първите действия на новото управление в Северна Македония, защото то започва да навлиза във властта – президентът вече е в длъжност, са обезпокоителни.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime журналистът Любчо Нешков относно следизборната ситуация в Република Северна Македония (РСМ).

Според него отказът на новия президент Гордана Силяновска-Давкова да изрече пълното име на страната – Република Северна Македония, на церемонията с клетвата по встъпване в длъжност, не е някаква импровизация или инцидент, а сериозно обмислено решение.

Дестабилизацията на РС Македония е дестабилизацията на страна от НАТО.

Любчо Нешков, журналист

Концепцията за т.нар. сръбски свят означава подчинението и дестабилизирането на региона, смята Нешков.

„Ненапразно Косово е един от най-яростните противници на „Отворени Балкани“. Доскоро и Черна Гора, но там имаше преврат с помощта на Сръбската православна църква, която е основен инструмент на сръбските хегемонистични политики на Балканите“, подчерта журналистът.

Според него българските политици в момента бягат от отговорност по отношение на РСМ.

„Не искам да сравнявам с това, което се случи след инцидента с клетвата, но вие видяхте каква е реакцията. Точно това трябва да предизвика България за това, което се случва на запад от нас. Защото ние ако не обясним, ние ако не предупредим партньорите ни, кой ще предупреди? Испания, Португалия, Малта“, попита реторично Нешков.

 

Целия разговор вижте във видеото.