Европа

Журналист: Победата на ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония беше една от най-лошите новини за България

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Победата на ВМРО-ДПМНЕ беше една от най-лошите новини за България, която можеше да си представим от края на изборния ден в Република Северна Македония. Идването на тази партия на власт означава поставяне под риск на българо-македонските отношения за дълго време, създава дългосрочни проблеми между София и Скопие. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ журналистът от БНТ и международен анализатор Николай Кръстев.

По време на кампанията лидерът на ДПМНЕ, партията, която спечели най-много гласове дори предложи президентът Румен Радев да излезе по подобие на Виктор Орбан от Съвета на Европейския съюз и да отиде да пие кафе, за да може да се отпуши евроинтеграцията на Северна Македония. Това няма да бъде само закачка, това ще бъде реалност.

Николай Кръстев сподели, че не е голям оптимист за развитието на българо-македонските отношения. Протоколът не изисква това да бъдат поканени президентът или премиерът на България на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, но според Кръстев би било добре българските управляващи да бъдат поканени.

 Гордана Силяновска-Давкова познава добре България и е факт, че има роднини българи, но тя е човек, който ще изповядва неприятелска политика спрямо страната ни и това е стилът, който и цялата управляваща партия в съседката ни ще показва, посочи още Николай Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото.