Европа

Милен Керемедчиев: Северна Македония рязко прекъсва своя път за европейска интеграция

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Риториката, която беше подета по време на предизборната кампания в Северна Македония и продължи веднага след изборната победа, все още е плод на емоции. Видимо обаче е, че Северна Македония рязко прекъсва своя път за европейска интеграция и тръгва по-скоро в северна посока – към сближаване с Сърбия и сърбизация на своята външна политика. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му  Северна Македония ще се стреми и към сближаване на отношенията си с Русия и Китай, отколкото интеграция в Европейския съюз.

По време на предизборната кампания „едва“ 80% бяха атаките към България, имаше все пак и 20% атаки срещу Гърция - двете страни членки на ЕС, които са основните опоненти на политиката на партия ВМРО-ДПМНЕ. Г-жа Гордана Силяновска Давкова, новият президент съобщи, че няма да сяда повече пред табелка, на която да пише Северна Македония, а ще сяда зад табелка с надпис Македония.

„Имаше анонси, че ще се опитат да променят Преспанско споразумение и Рамковото споразумение за членство в Европейския съюз, но г-жа Силяновска е юрист и би трябвало да знае, че прекратяване на подписани споразумения е сложно нещо.  Тук говорим не за антибългарска кампания, а за антиевропейска кампания. България обаче трябва да изрази много спокойна, но в същото време и много твърда позиция“, категоричен беше Милен Керемедчиев.

Целия разговор вижте във видеото.