Европа

Силяновска: Македонският президент има право да използва името „Македония“

От Euronews България Euronews България
Gordana Siljanovska Davkova Silyanovska RSM Severna Makedonia AP Снимка: АП

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова занапред ще се придържа към конституционното име на страната, заявиха от кабинета на държавния глава, цитирани от БГНЕС.

"В публичните си изяви македонският президент има право да използва името Македония, като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи", се казва в съобщението.

Съгласно Конституцията, тържествената клетва беше подписана с конституционното име, както беше изготвена от Народното събрание.

 

"През последните 5 години македонските институции изпълняват задълженията си според Преспанското споразумение. Президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните задължения, които са поели към страната", допълват от кабинета на новоизбрания държавен глава.

По-рано днес пресслужбата на президента на република България разпространи позиция, в която се казва, че България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония е подписала. Реакция имаше и от пресцентъра на Министерски съвет.

 

 

ЕК: РСМ трябва да спазва двустранните споразумения и протоколите към тях 

„Северна Македония трябва да прилага двустранните споразумения, които е подписала с България и Гърция, в това число и протоколите към тях.“ Това заяви на редовен брифинг говорителят на Европейската комисия Петер Стано, цитиран от БГНЕС.

"Това, което се очаква от РСМ, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него", каза Стано.

Изявлението дойде след като новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва името „Македония“, а не официалното „Северна Македония“ на своята клетва. В знак на протест гръцкият посланик в Скопие София Филипиду напусна церемонията.

Стано изрази надежда, че новите македонски власти ще убедят ЕС, че ще се придържат към европейския си път и ще покажат резултати в това отношение.

На 12 май председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че за да бъде успешна евроинтеграцията на РСМ, Скопие трябва да спазва изцяло обвързващите споразумения.