Европа

Младежи придобиват умения в редиците на полската армия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Полша стартира програма “Ваканция с армията”. 28-дневният проект предлага основно военно обучение на поляци на възраст над 18 години. За терен се избират местности в цялата страна. Доброволците дори получават заплащане от 6000 полски злоти (около 1400 евро).

 

Програмата "Ваканция с армията" се реализира през лятото. Каним доброволци да се присъединят към нашите инструктори. Но това не е летен лагер, нито училищен, това е истинско военно обучение.

Л-т Наталия Федорук - говорител на полската армия

Военните организират програмата, за да разширят личния състав и способностите на въоръжените сили в условията на руска агресия близо до границите.

От министерството на отбраната казват, че войната на Русия срещу Украйна е пробудила патриотизма сред младите хора в Полша.

 

Не винаги съм искал да стана войник. Актуалните събития в света обаче, всички конфликти, но най-вече ситуацията около нашата родина, ме мотивираха да променя решението си. И избрах да стана кадрови военнослужещ.

Доминик Рожек - курсант доброволец

В края на обучението доброволците ще положат клетва към родината. Тези, които решат да продължат по военния път, могат да се присъединят към различните родове войски.