Свят

Хиляди палестинци в Муваси твърдят, че живеят в непоносими условия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Разселените палестинци, намиращи се в палатки в южната част на Газа, твърдят, че условията на живот са непоносими и че живеят сред отровни насекоми. След като избягаха от боевете, стотици хиляди граждани пристигнаха в Муваси. Лагерът представлява крайбрежна ивица земя, която Израел определи като единствената безопасна зона в Газа. На мястото обаче липсват основни съоръжения, включително тоалетни и лесен достъп до чиста питейна вода.

Хората са гладни, няма напитки, няма дрехи. Всички сме без дом. Никой не е щастлив. Повечето от храната, която хората ядат, е пълна с пясък. Животът е ад. Никой не може да приеме този начин на живот.

Махмуд Шахин, разселено лице от Джабалия

Повечето от разселените хора в Муваси са са принудени да обитават найлонови палатки, в които често живеят по повече от 1 семейства. С настъпването на летните горещини експертите предупреждават, че има риск от избухване на смъртоносни болести.

"Страхуваме се да не бъдем разселени отново, защото не вярваме на евреите и Израел. Те ни казаха, че югът е безопасен, и за това отидохме натам. За да сме в безопасност. Пристигнахме там, за да се предпазим, но открихме, че дори на уж сигурното място ни чака смърт.

Абдала Джарбу, разселен от град Газа

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в управляваната от Хамас Ивица Газа над 37 400 палестинци са били убити от израелски огън. Войната е унищожила по-голямата част от селското стопанство и производството на храни в анклава, оставяйки хората да разчитат на хуманитарна помощ, която често е задържана от израелските ограничения и продължаващите сражения. В същото време Агенциите на ООН отново предупредиха, че над един милион души може да изпитат най-високата степен на глад през следващите седмици.