Свят

Деца на войната: Ранени палестински младежи са лекувани в ОАЕ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Палестински деца, преживели от първо лице ужасите на войната в Газа, се лекуват и адаптират към нормален живот в Обединените арабски емирства. Раните им са както физически, така и душевни. Някои са дошли в Абу Даби с членове на семействата си, други са сами. За тях е изграден хуманитарен дом, в който дори могат да учат.

Повечето от децата бяха сдържани в началото, дърпаха се. Но ние отивахме при тях като част от процеса на консултиране. Опитвахме се да ги убедим, че това ще им се отрази добре при възстановяването.

д-р Сама Сайед – ръководител на проект за психично здраве

„Когато имат онкологично заболяване, се нуждаят от психологическа подкрепа. Същото е и ако са ранени, ако са загубили крайник и им се поставя протеза. Трябва да почувстват подкрепа“, обяснява д-р Сама Сайед.

12-годишната Тука е с протези на краката, след като ги губи при ракетен удар срещу къщата на леля ѝ. Баща ѝ и брат ѝ загиват при бомбардировката, майка ѝ е ранена и изпратена да се лекува в Катар. И въпреки че момичето стоически издържа всички изпитания, семейството ѝ липсва много.

Бях много щастлива, когато ми казаха, че отново ще мога да ходя. Но беше трудно, защото трябваше да свикна с протезите. Най-тежко е, че съм далеч от семейството ми.

Тука Наджи – ранена при бомбардировка в Газа

Много от невръстните пациенти не знаят медицинската си история, дали са били лекувани или приемали лекарства. Страдат от посттравматично стресово разстройство. Дори да се възстановят напълно, те могат да се върнат във военната среда, която е разбила живота им.

Болницата в хуманитарен град Емирати предоставя лечение на хронични и остри състояния, също и онкологични и детски заболявания. Работи с още 10 здравни заведения в страната и при нужда им препраща пациенти.

1000 палестинчета, ранени във войната, и още 1000, страдащи от онкологични заболявания, са пристигнали в ОАЕ по разпореждане на президента Заид ал Нахаян. Придружени от семействата си, те намират радушен прием в хуманитарния град. Той е построен специално за настаняване на палестинци от Газа и има капацитет от 12 000 души.

Домакините казват, че децата могат да останат в емирствата, докато свърши войната в родината им.