Свят

Палестинци отбелязват Курбан Байрам с консерви в задушни палатки

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Миналото лято палестинците в ивицата Газа отпразнуваха мюсюлманския празник Курбан Байрам така, както се полага - с големи семейни трапези, месо, споделено с хора в неравностойно положение, и нови дрехи и подаръци за децата. Но тази година, след осем месеца опустошителна война между Израел и Хамас, много семейства ще ядат консерви в задушни палатки. Газа беше бедна и изолирана още преди войната, но през изминалите години хората все пак успяваха да празнуват, като украсяваха домовете си в различни цветове, правеха изненади на децата си с лакомства и подаръци.

Преди години хората се радваха на празника и обичаите. Това беше радост и щастие за хората, днес няма нищо. Всичко е тъга, всичко е трагедии, всичко е смърт, загуба на близки, не си у дома, няма Курбан Байрам.

Надя Хамуда

Сега голяма част от Газа е в руини, а повече от половината население е напуснало домовете си. По данни на местните здравни служби войната е отнела живота на над 37 000 палестинци. Тя е унищожила по-голямата част от селското стопанство и производството на храни в Газа, оставяйки хората да разчитат на хуманитарна помощ, която е задържана от израелските ограничения и продължаващите сражения. Агенциите на ООН предупредиха, че над един милион души може да изпитат най-високата степен на глад през следващите седмици.

В началото на следващата седмица мюсюлманите по целия свят ще отпразнуват четиридневния празник. Той е посветен на готовността на пророка Ибрахим да принесе в жертва сина си Исмаил, както се разказва в Корана. В юдейската и християнската традиция Авраам е призован да принесе в жертва другия си син, Исаак.