Политика

Социолог: Правителство с мандат на ИТН би било арогантност и неразбиране на политическия живот

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Смятам, че наблюдавахме един логичен процес по избор на председател на Народното събрание, това беше една формула, която беше дискутирана още преди провеждането на изборите – ГЕРБ като първа политическа сила има правото да направи това предложение,  ДПС, с които те бяха заявили, че имат общи политики, както и ИТН, която беше един логичен подкрепящ тази формула. Това коментира в ефира на Euronews PrimeTime  социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

Според нея не е могло да се очаква друга формула, освен тази.

За политолога Ирена Тодорова, по-изненадващо е било поведението на ИТН, тъй като по думите ѝ те вече са в българския парламент отдавна.

Струваше ми се, че техният антисистемен характер е вече опитомен от парламентаризма и те ще започнат да се проявяват като една класическа, предвидима политическа партия, която до голяма степен си знае и цената и мястото. Това, което ИТН прави в последните няколко дни е изкуствено да си вдига цената.

Ирена Тодорова, политолог

Според нея озадачаващо е настояването на ИТН да получат третия мандат, с който да съставят правителство.

„Изглежда се върви към някакъв подобен сценарий, който буди у мен няколко въпроса – какво би донесло това за Борисов и за Пеевски, да подкрепят един такъв кабинет на ИТН, и това достатъчно условие ли е за някаква стабилност в следващата една година. Не е ли по-страшният сценарий този, вместо да отидем на нови избори?“, коментира още Тодорова.

Според Боряна Димитрова е логично водещата политическа сила да бъде ГЕРБ, както при избор на председател на НС, така и при сформиране на правителство.

„Другото е една екзотика, даже бих казала нещо повече от това, че не са разбрали къде е мястото им – това е една степен на арогантност и на неразбиране на политическия живот. Мнението ми е, че до такъв трети мандат едва ли би се стигнало“, коментира още Димитрова.  

Целия разговор вижте във видеото.