Политика

Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Това, че Борисов държи Рая Назарян да е председател на НС, изглежда като прищявка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Смятам, че трябва да има правителство, защото има неща, които трябва да бъдат довършени. Първата политическа сила, ГЕРБ-СДС обаче се „гъне“ и не поема цялата политическа отговорност, а тръгна с много голяма заявка. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

ГЕРБ-СДС казаха, че искат премиер, външен министър, министър на отбраната, искам г-жа Назарян да бъде председател на парламента, искам, искам, искам... Нормално е първата политическа сила да има председател на Народното събрание, но аз познавам повечето колеги в ГЕРБ, които са по-опитни от г-жа Назарян – това са Цвета Караянчева, Росен Желязков, Георги Георгиев, както и Росица Кирова. Това, че Борисов обаче държи на Рая Назарян изглежда малко като прищявка.

Според Настимир Ананиев обаче отговорността за осигуряване на мнозинство за избор на председател е изцяло на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ ясно са заявили, че ще бъдат опозиция.

Той обаче посочи, че е възможно Рая Назарян да бъде избрана, защото председател на Народното събрание може да бъде избран и от по-малко от 121 народни представители.

„Вчера кворумът беше 119 народни представители. Ако кворумът падне мъничко и още някои депутат закъснее да се яви на работа, тогава излиза, че ГЕРБ и ДПС ще имат достатъчно, за да изберат председател“, коментира още той.

Целия разговор вижте във видеото.