Цвят

В Шанхай инсталираха първата зарядна станция за съхранение на енергия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Зарядна станция със съхраняваща се фотоволтаична енергия беше монтирана в квартал Куангсян, район Дзядин в Шанхай. Благодарение на новата технология жителите могат да се възползват от удобни услуги за зареждане и смяна на батерии на достъпна цена.

Когато цената на електроенергията е висока, ние преобразуваме необходимата ни енергия чрез фотоволтаици. По този начин можем да използваме по-малко енергия от мрежата и така да намалим малко цената.

Хуанг Йонгцян, служител в отдела за научноизследователска и развойна дейност към Центъра за рециклиране на електрически батерии в Шанхай

„През нощта, когато цената на електроенергията е по-ниска, нашите батерии за съхранение могат да запазят част от електроенергията за използване през деня, когато цената е по-висока“, обяснява Хуанг Йонгцян.

Чрез сканиране на QR код се отваря шкаф с вече заредена батерия. След което тя се подменя с изхабената. Жителите направиха изчисления, че с това ново съоръжение могат да спестят от разходите за закупуване на батерии. При ниските цени на зареждане могат дори да извлекат икономическа полза.

29 китайски юана могат да стигнат за 10 пъти. Ползата е, че се спестява и време за зареждане, което прави пътуването по-удобно.

Лиу, жител на общността

Съоръженията ще бъдат под наблюдение за безопасност. В бъдеще има план този модел да бъде популяризиран и в други региони в страната.