Свят

Увеличават се кражбите на медни кабели от зарядни станции в САЩ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Малко преди 2 ч. през нощта в Сиатъл двама мъже срязват кабелите на зарядните станции за електромобили и ги открадват. Те спират пикапа си и за по-малко от три минути извършват престъплението. Такива случаи са се превърнали в често срещана практика в Съединените щати. Кражбите са толкова разпространени, тъй като кабелите съдържат медни проводници. Цената на медта на световните пазари наближава рекордни стойности. Отрязаните кабели, обаче, често изключват цели станции, принуждавайки собствениците на електромобили да търсят други работещи устройства. За шофьорите, които нямат възможност за зареждане вкъщи, това може да бъде изнервящо и дори стресиращо.

Потребителите ни разчитат изключително на нашата мрежа, за да използват своите електромобили, за да водят децата си на училище, на работа или на медицински прегледи. Затова е много тежко, когато цяла станция не работи поради вандализъм.

Антъни Ламбкин, „Електрифицирай Америка“

Повредените зарядни устройства се превърнаха в голямо препятствие и за американските автомобилни производители, стремящи се да увеличат употребата на електромобили. Станциите и на компанията Tesla, която управлява най-голямата мрежа за бързо зареждане в страната, също са пострадали от крадци в Сиатъл, Оукланд и Хюстън.

Ако видите превозно средство, което не би трябвало да е там, автомобил с двигател с вътрешно горене, паркиран на място за електрически превозни средства, вероятно трябва да се обадите на властите.

Сержант Робърт Карсън, полицейско управление на Хюстън

Полицията споделя, че кабелите не са много дълги и не се съдържат голямо количество мед. Един кабел се оценява на стойност от 15-20 долара. Въпреки това кражбите се увеличават. Специалисти от сферата казват, че тази тенденция е нещо, с което трябва да се свикне.