Европа

ЕС ще наложи допълнителни мита върху китайските електромобили

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Търговската война между Европейския съюз и Китай се задълбочава. Европейската комисия информира китайските дружества, произвеждащи електрически автомобили, че от месец юли на техните продукти ще бъдат наложени допълнителни мита. Установени са индивидуални временни изравнителни такси, които ще варират в зависимост от компанията. Очаква се те да бъдат между 17 и 38 процента. Според Комисията това е необходимо, за да се създадат равни условия на конкуренция.

Тази верига за създаване на стойност получава несправедлива държавна подкрепа, която икономически застрашава заводите за електрически автомобили в Съюза.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия

Според анализатори, през 2023 г. Китай е изнесъл електромобили на стойност 10 млрд. евро към блока. Това е увеличение на пазарния дял до 8 процента. А ако нищо не се промени, това съотношение може да нарасне до над 20 процента през 2027 година. Новите мита на Съюза могат да донесат на блока приходи от 2 милиарда евро всяка година. В същото време решението засяга и големите европейски компании, които произвеждат автомобилите си в Китай. Макар и да приема констатациите на Европейската комисия, Асоциацията на германските производители на автомобили отхвърля митата. Тя призовава за дипломатически подход към решаване на въпроса.

Акцентът трябва да бъде поставен върху партньорските решения. Ето защо е важно и че Европейската комисия протяга ръка на китайското правителство с това предложение за преговори. Пекин трябва да приеме тази покана и да се опитаме да намерим решение за отмяна на тези мита.

Саймън Шуец Германска асоциация на автомобилната индустрия

Срещу предложението лобираха Германия, Швеция и Унгария. Германските и шведските автомобили се произвеждат в Китай и не е в интерес на Унгария да се налагат ограничения, свързани с търговията. Според китайското министерство на търговията решението на Европейския съюз е неоснователно и несправедливо.