Свят

Байдън обяви, че китайският автомобилен софтуер носи риск за националната сигурност

От Euronews България Euronews България
Joe Biden AP Снимка: AP архив

Президентът Байдън нареди на Министерството на търговията да започне разследване на произвеждания в чужбина софтуер в автомобилите, като посочи китайската технология като потенциален риск за националната сигурност, пише в обширна статия „Уолстрийт Джърнъл“.

Китайските усилия да доминират в световната автомобилна индустрия представляват ясен риск за сигурността на САЩ, заяви американският държавен глава. 

"Свързаните автомобили от Китай биха могли да събират чувствителни данни за нашите граждани и нашата инфраструктура и да изпращат тези данни обратно в Китайската народна република", каза Байдън в изявление. "Тези превозни средства биха могли да получат дистанционен достъп или да бъдат деактивирани", допълва той.

Разследването може да доведе до ограничения за използването на определени части в автомобилите в САЩ.

В момента малко от продаваните в САЩ автомобили се произвеждат в Китай и повечето от тях имат софтуер, разработен от западни фирми, което прави непосредствената заплаха ограничена, пише американското издание. Въпреки това китайските автомобилни компании се стремят бързо да разширят дейността си в световен мащаб и ако навлязат в САЩ, потенциалният риск може да бъде по-висок, твърдят анализатори от индустрията.

Проверката е последният от поредицата действия на администрацията на Байдън за защита на американската индустрия от това, което служителите смятат за нарастваща заплаха от китайски кибератаки.

В рамките на индустрията ръководителите на автомобилни компании също стават все по-нервни от конкурентната заплаха, която представляват някои от тези китайски автомобилни компании, чиито електрически автомобили на по-ниски цени набират популярност в Югоизточна Азия и Европа.

Някои главни изпълнителни директори на автомобилни компании напоследък настояват за по-строги търговски бариери, за да се ограничи тяхната експанзия, особено в САЩ.

Понастоящем автомобилите, произведени в Китай, се облагат с допълнителна тарифа от 25% в допълнение към обичайното вносно мито от 2,5 %, което обикновено се прилага за вносните автомобили. Администрацията на Байдън проучи възможността за повишаване на тарифата за някои стоки, произведени в Китай, включително електромобили, в опит да подкрепи американската индустрия за чиста енергия, пише още в статията.

Въпреки че Китай не е коментирал пряко плана на Байдън за автомобилите, говорител на външното му министерство заяви на брифинг в четвъртък, че то отхвърля като дискриминационен друг неотдавнашен ход на президента за ограничаване на достъпа на Китай до личните данни на американците, като заяви, че САЩ "преекспонират концепцията за национална сигурност".

Миналата седмица Белият дом разкри плановете си да инвестира повече от 20 млрд. долара в морската сигурност, предизвиквайки опасения, че построените в Китай кранове с усъвършенстван софтуер в много от пристанищата на страната представляват потенциален риск за националната сигурност.

Налице е вълна от предупреждения от страна на високопоставени американски служители, включително директора на Федералното бюро за разследване Кристофър Рей, относно потенциалната заплаха за живота на американците, която представлява проникването на китайски хакери в критичната инфраструктура на страната.

В изявлението си Байдън заяви, че китайските производители на автомобили се стремят да наводнят американския пазар. Проучването на Министерството на търговията ще проучи уязвимостите и заплахите, които биха могли да възникнат, ако чуждо правителство получи достъп до системите или данните на автомобилите, каза той.