Икономика

ЕК предупреди осем държави за прекомерни бюджетни дефицити

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Европейската комисия предупреди осем държави-членки на ЕС за прекомерните им бюджетни дефицити. Предупреждението идва в деликатен момент за някои от страните: в Белгия политическите партии се опитват да сформират коалиционно правителство, а Франция се подготвя за парламентарни избори, като двете водещи партии - Националното събрание и Новият народен фронт - обещават да увеличат публичните разходи.

Всяко правителство, което ще дойде на власт през юли, ще има много натоварено лято, подготвяйки многогодишен фискален план. Той трябва да бъде повече или по-малко съобразен с фискалните правила и повече или по-малко съобразен с икономическата програма, при която това правителство би било избрано. В действителност нито едно правителство, включително и настоящото, не разполага с план за справяне с фискалните предизвикателства пред Франция.

Шахин Вале, старши научен сътрудник в Германския съвет за външни отношения

Другите държави, които получиха предупреждение, са Италия, Унгария, Малта, Полша и Словакия и Румъния, които не се вслушаха в предишните предупреждения, отправени през 2020 г. Други държави са имали само незначителни или временни нарушения на бюджетните норми и не са включени в този списък. Отказът да се спазват изискванията в крайна сметка може да доведе до глоби, но според Комисията това не е рецепта за строги икономии.

Не трябва да бъркаме предпазливите разходи с икономии. Предпазливостта при харченето е необходима в страни с висок дълг и много висок дефицит. Италия има дефицит от над 7 % и дълг от над 135 %, така че предпазливостта е задължителна. Струва ми се, че италианското правителство осъзнава това.

Паоло Джентилони, комисар на ЕС по въпросите на икономиката

Според новите фискални правила, които са в сила от тази година, държавите от ЕС трябва дефицита - под 3% от БВП. Когато надхвърлят тези прагове, те трябва да осигурят правдоподобна тенденция за намаляване в средносрочен план.

Най-лошо е положението в Румъния и Словакия, където бюджетният дефицит е близо 7% тази година, което е доста над границата от 3%. След тях се нареждат Унгария, Полша и Франция, където бюджетният дефицит е малко над 5%.

Жолт Дарваш, старши научен сътрудник в Bruegel

Това е първата стъпка от страна на Комисията за откриване на процедура за прекомерен дефицит, която трябва да бъде потвърдена от Съвета през юли. След това Комисията ще изпрати конкретни препоръки за прекратяване на тези ситуации.