Икономика

Как евроизборите ще се отразят на бизнеса в ЕС?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Организациите, представляващи европейския бизнес и работническата общност, отбелязаха, че центърът се е задържал в Европейския парламент след изборите в неделя. Това би могло да бъде и добра възможност за преразглеждане на Зелената сделка, за да стане тя по-справедлива. Според Eurochambres, ЕС трябва да преодолее слабостите си в сравнение със САЩ и Китай в критични области, а именно производството и чистите технологии.

 

Имахме много опасения относно количеството законодателство, до което доведе Зелената сделка, а то е свързано с много тежести за бизнеса. Едно от нашите силни послания към новите членове на Европейския парламент е, че трябва да забавим темпото, преди да започнем да въвеждаме ново законодателство.

Бен Бътърс, главен изпълнителен директор, Eurochambres

Eurochambres заявява, че единният пазар трябва да бъде по-силен за един по-автономен ЕС. Сега компаниите и индустриите са в режим на оцеляване, подчертава той.

 

Основните предизвикателства са разходите за енергия, достъпът до суровини и достъпът до всякакви доставки като цяло.

Бен Бътърс, главен изпълнителен директор, Eurochambres

По време на кампанията синдикатите подчертаха, че разходите за живот не трябва да бъдат приоритет. Друго предизвикателство е адаптирането на работната сила към изкуствения интелект. 

 

Най-важното е да няма сделки с крайната десница. Това е най-важното нещо, защото на тях не може да се вярва.

Естер Линч, конфедерален секретар, Европейски търговски синдикат

Миграцията също доминираше в предизборната кампания на крайната десница. Според европейския търговски синдикат обаче населението на блока застарява и се нуждае от чуждестранни работници, които трябва да бъдат защитени от експлоатация.

 

Трябва да гарантираме, че всички работници са обхванати от справедливи условия на труд. Всички работници, независимо откъде са и каква работа извършват, да могат да се присъединят към профсъюз и да се договарят за справедливо заплащане.

Естер Линч, конфедерален секретар, Европейски търговски синдикат

Когато става въпрос за подновяване на „зелената сделка“, синдикатът се застъпва за повече социални инвестиции и за нова директива на ЕС за справедлив преход.